Wednesday, March 9, 2011

Bingka Roti

bersusun jer mcm nk jual plak...hehehe







tengah hari tadi lepas mask untuk lunch ain terus buat kuih nih....stok roti bnyk n dah nk dekat expired dah...slalunya en suami dia beli roti yg size kecik,skali ri2 dia beli roti yg size beso....klu dia mkn x per la...nih ain sorang yang mkn roti tuh....x lalu ler nk mkn roti jer dari pagi tgh hari,lunch n mkn mlm kan...ain nih dah la penggemar nasi tegar,x dpt bnyk skit pon jd la...klu x mkn nasi mula la bdn menggeletar jer...


resepi bingka roti nih mak ain yang bagi coz ain suka sgt mkn bingka roti...kuih nih ain buat bnyk dpt lah bagi jiran merasa kuih yg ain buat...kdg2 ain buat terlebih gula en suami komplain manis sgt,kdg2 terbuat kurang gula mmg x de complain ler dr en suami...ain x bole la klu kuih tuh x manis,manis skit2 ok la...jgn la smpai mns x lalu nk telan..naya,mau dpt kencing manis nnti...hehehe..nk share resepi kuih nih....


Bahan-bahan


1) Roti sebuku(kurangkan pon bole)
2) 2 cawan santan(ain letak 1cwn santan pekat & 1 cawan air)
3) 1 cawan tepung
4) 2 sudu susu pekat
5) 1/2 cawan gula(sape yg suka manis bole tmbah gula tuh)

 Cara-cara
 
1) campurkan semua bahan kecuali roti dan kacau guna whisk(klu nk senang msk   kan   sume dlm blender)kacau hingga sebati smpai gula hancur dan tepung tidak berketul...

2) lepas itu koyak2 kan roti dan masuk kan kedalam adunan tadi

3)griskan loyang dengan mentega,lepas itu msk kan adunan yg dah siap kedalam loyang n bakar selama 1/2 jam @ 1 jam di bawah api yang kecil(ain bakar cara tradisional)pastikan ader pelapik bekas bingka tuh supaya kuih x hangit dibawah..


p/s:sorry arr ain sebenarnya x reti nk terangkan cmner tapi harap sume faham dgn pe yang ain tulis tuh...:)


7 comments:

  1. salam kenal ain...roti tu klu kurangkan...boleh buh 1/2 buku tak...bakar guna api oven atas bawah ke?

    ReplyDelete
  2. kalau letak kismis lagi sedap...

    ReplyDelete
  3. safone:bole kurangkan roti tuh kak..ain bakar ats daour..klu guna oven kena api ats bwh la kak,..

    salam kenal jgk kak..:)

    kak alin:mmg sedap kak tapi x ain x suka kismis...hehehe..itu yg x letak...:)

    ReplyDelete
  4. simple je ye cara buat ni...

    akak so far after about 7yrs of marriage baru skali je buat kuih..tu pun kuih buah melaka tu... lain-lain harap gi beli jelah kat kedai bawah tu

    ReplyDelete
  5. mmg simple kak...ain dulu pon x pndai buat kuih n masak...sejak kawen nih jer rajin...hehehehe

    ReplyDelete
  6. salam, saya nak tanya...kalau kukus boleh tak kuih nie?

    ReplyDelete